Starten als zzp’er in de zorg? Dit is het complete stappenplan

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang updates

Maximaal een keer per maand een update, je gaat akkoord met onze privacy en voorwaarden.

Deel dit artikel met je netwerk

Een groot aantal professionals in het ziekenhuis overwegen de overstap te maken naar zzp. Geldt dat ook voor jou? Dan merk je waarschijnlijk dat er veel op je afkomt. Van het opbouwen van een eigen klantenkring tot wetgeving specifiek voor jouw vakgebied. 

Met dit artikel nemen we je aan de hand en weet je precies wat je kunt verwachten van jouw overstap. Je weet wat er nodig is en welke valkuilen er zijn wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat als zzp’er.

Groei aantal zzp’ers in de zorg

Elk jaar starten er zo’n 15 duizend zzp’ers in de zorgsector. Je merkt het vast om je heen; het aantal zzp’ers in de zorg is in vergelijking met 5 jaar geleden met bijna 50% gegroeid. In 2022 zijn er bijna 169.000 zzp’ers in de zorg actief in Nederland. Tegenstanders vinden dat het ten koste gaat van de kwaliteit in de zorg terwijl voorstanders de flexibilisering vooral zien als gevolg van slecht werkgeverschap, gebrek aan waardering en de hoge werkdruk.

Ondanks de groei van het aantal zzp’ers in ziekenhuizen is een overstap niet altijd vlekkeloos. In gesprekken met net gestarte collega’s is het achterblijven van inkomsten en een gebrekkige administratie de meest gehoorde uitdagingen. En dat is zonde, want met een goede voorbereiding kun je dit eenvoudig voorkomen. Investeer daarom in de kennis die je nodig hebt als zzp’er in de zorg voordat je de stap maakt. Als professional weet je als geen ander dat je gebonden bent aan regels en wetgeving, iets waar je ook mee te maken hebt als zelfstandige.

In 8 stappen van vaste dienst naar zzp

Van IGJ tot een BIG registratie; onder lees je het complete stappenplan om een vliegende start te maken als zzp’er in de zorg.

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Elke onderneming start bij de Kamer van Koophandel. Ga je aan de slag als zelfstandige? Dan kun je je inschrijven in het Handelsregister van de KVK. Zorg ervoor dat je weet wat de belastingdienst van je verwacht als het gaat om je aangiftes en het voeren van een boekhouding. Op de website goedestartbelastingdienst.nl vind je meer informatie en instructievideo’s.

2. Vul de vragenlijst van de IGJ in

Gelukt? Dan is de volgende stap om de digitale vragenlijst in te vullen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze meldplicht geldt voor als je nog niet in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) staat of als je nog niet eerder een Jaarverantwoording Zorg (JMV) hebt aangeleverd. De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit van de zorg en wil zo snel mogelijk bekend zijn met nieuwe zorgaanbieders die vallen onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). De IGJ bepaalt aan de hand van jouw antwoorden of je onder toezicht van de Inspectie valt. Op toetredingzorgaanbieders.nl vind je meer informatie over de meldplicht en veelgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Je kunt dan contact opnemen met het CIBG via 070 340 63 50 of via info@nieuwezorgaanbieders.nl.

3. Zorg voor jouw BIG-registratie

Van arts tot verloskundige; sommige beroepen in de zorg zijn beschermd en hebben een BIG-registratie nodig. In dat geval kun je zonder inschrijving niet aan de slag als zzp’er. Deze registratie is een eis aanvullend op jouw diploma- en beroepseisen. Met jouw BIG-registratie mag je de wettelijk beschermde beroepstitel gebruiken. Er zijn uitzonderingen. Werk je als anesthesiemedewerker of als operatieassistent? Dan is een BIG-registratie niet verplicht.

4. Vraag jouw AGB-code aan

Alle zorg die wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet (JW) kun je alleen declareren wanneer je in het bezit bent van de juiste AGB-codes. Daarom heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren bij zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten. Voordat je deze aanvraagt zorg je voor een geldige BIG-registratie. Ook hier geldt een uitzondering voor bepaalde functies op de OK-afdeling binnen een zorginstelling; een AGB-code is dan niet nodig om aan te vragen.

5. Vraag een VOG aan

De volgende op het lijstje; een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Met een VOG bewijs je dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar is geweest voor het uitvoeren van je beroep. Een VOG vraag je digitaal aan bij jouw gemeente. Let op: vraag je de VOG aan via een commerciële partij dan betaal je vaak een stuk meer.

6. Zorg ervoor dat je voldoet aan de Wtza

Als zzp’er ben je zelf eindverantwoordelijk voor het leveren van kwaliteit. Door te voldoen aan de Wtza laat je zien dat je o.a. een kwaliteitssysteem en klachtenregeling hebt. Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze meldplicht geldt voor de meeste zorgaanbieders, uitzonderingen vind je op de website van het CIBG. Concreet betekent het dat je een abonnement neemt, dit kan via het platform van Lima Healthcare of bij brancheorganisaties voor zzp’ers in de zorg. Voor jouw aanmelding heb je minimaal beveiligingsniveau 2+ eHerkenning nodig. Wtza is niet vrijblijvend. Wanneer je niet voldoet aan de eisen loop je het risico op een boete van maximaal € 21.750.

7. Leg patiëntendossiers aan

Als zorgverlener houd je een medisch dossier bij van al jouw patiënten. Hierin geef je inzicht in de gezondheid van de patiënt en jouw behandeling. De meeste zzp’ers in de zorg kiezen voor professionele EPD-software zodat ze voldoen aan privacywetgeving, medische gegevens eenvoudig gedeeld kunnen worden en dat patiënten hun gegevens digitaal kunnen bekijken en beheren. Ook hier geldt een uitzondering voor operatiekamerpersoneel.

8. Vraag btw vrijstelling aan bij de Belastingdienst

Steeds meer opdrachtgevers vragen naar een bewijs van vrijstelling op btw, dus voordat je jouw netwerk benadert voor een nieuwe klus maak je dit in orde. Gelukt? Wees je er dan bewust van dat een vrijstelling van btw niet hetzelfde is als een 0% btw-tarief. Jouw vrijstelling geeft je bijvoorbeeld geen recht op aftrek van voorbelasting. Op jouw factuur maak je melding dat jouw diensten zijn ‘Vrijgesteld van btw’.

Zo ben je een professionele zzp’er

Gefeliciteerd, je bent nu officieel zelfstandige en je mag jouw beroep uitoefenen in de zorg. Onder vind je 7 aanvullende tips die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel aan te raden.

1. Stel algemene voorwaarden op

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel belangrijk. Met professionele voorwaarden voorkom je risico’s zoals gedoe met betalingsvoorwaarden en bedrijfsaansprakelijkheid. In de meeste gevallen kan jouw zorginstantie je voorzien van modelvoorwaarden.

2. Voorkom schijnzelfstandigheid

Zorg ervoor dat je de spelregels van het ondernemen kent. Zo kun je niet voor een enkele opdrachtgever werken, zijn er extra eisen voor jouw belastingaangifte. Speel je niet volgens de spelregels? Dan heb je kans om fiscale voordelen (deels) te moeten terugbetalen. Als zzp’er ben je naast specialist ook ondernemer.

3. Geef verzekerde zorg

Ben je van plan om zorg te verlenen die wordt vergoedt door zorgverzekeraars? Verdiep je dan in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Zo weet je zeker dat je betaald krijgt voor de zorg die je levert (en dat jouw patiënten hun zorg vergoed krijgen).

4. Voldoen aan kwaliteitseisen

Zorg ervoor dat jouw dienstverlening voldoet aan wettelijke kwaliteitseisen. Met een zelftest en uitzonderingenlijst controleer je of je voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz).

5. Zo bepaal je jouw prijs

Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde beroepen een maximumtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten.

6. Verzekeringen en pensioen

Zorg dat je als zzp’er tegen (bedrijfs)risico’s verzekerd bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van aanvullend pensioen. Maak daarom samen met een financieel adviseur een financiële planning voor jouw oudedagsvoorziening.

7. Professionaliseer jouw administratie

Kies ervoor om je financiële administratie zelf te doen of uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Een financieel specialist helpt je bij het opzetten van je administratie en geeft je advies over bijvoorbeeld besparingen, belastingvoordelen en het voorkomen van boetes. Helemaal in het begin kun je wel wat hulp gebruiken, ook omdat er wettelijke eisen zijn als het gaat om de inhoud van jouw administratie. Bovendien is er een bewaarplicht van minimaal 7 jaar.

Zelfstandig maar niet alleen

Wil je als zzp’er aan de slag op de OK? Lima Healthcare is het meest complete platform voor flexibel werken op de OK. Jouw overstapcoach helpt je met een soepele overgang van vast dienstverband naar zzp. We denken actief met je mee, zorgen ervoor dat je voldoet aan wettelijke eisen en kijken in ons netwerk naar geschikte opdrachtgevers die passen bij jouw ambitie en functie. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en kun je zorgeloos aan de slag als zzp’er in de zorg.


Overweeg je de overstap of heb je hem al gemaakt? Meld je dan vast aan op ons platform en ga het gesprek aan met jouw overstapcoach.

Deel dit artikel met je netwerk

Picture of Tamim Lalee

Tamim Lalee

Als managing partner van Lima Healthcare help ik specialistisch OK-personeel aan een betere werk-privébalans.

Gratis whitepaper

Meer over dit onderwerp? Ontvang de gratis whitepaper in jouw inbox

Over Lima Healthcare

Ben jij een OK-specialist opzoek naar een betere werk-privébalans? Of ben je een werkgever die snel deskundig OK-personeel nodig heeft? Wij staan voor je klaar. Stuur een bericht, bel ons of kom langs in Rotterdam.