Je hebt een vliegende start gemaakt als zzp’er in de zorg. Je zit boordevol energie, maar na een tijdje ebt de energie weg. Je hebt je hoofd er niet bij en voelt je vaker gestrest. Je vraagt je af waarom. Want als freelancer kun je toch je eigen uren indelen en werken met ziekenhuizen die je fijn vindt? Waarom gaat dit dan niet goed?
In dit artikel bespreek ik vijf valkuilen voor zzp’ers. Ook lees je waarom persoonlijk leiderschap essentieel is voor een fijne zzp carrière in de zorg. Dit doe ik aan de hand van Stephen Covey’s internationale bestseller De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap. Zo ben je bewust bezig met waar je goed in bent en geef je bewust richting aan carrière en leven.
5 valkuilen voor zzp’ers in de zorg die je beletten in duurzaam succes
1. Je bent onzeker over je inkomsten en maakt te veel uren
Onderzoeken laten zien: zzp’ers werken meer dan professionals in loondienst. Daar staat tegenover dat ze het werk langer volhouden en het beter naar hun zin hebben. Maar helaas zijn er ook excessen waarbij er té veel nachtdiensten achter elkaar worden gedraaid. Volgens de cao mag dit niet, maar omdat er geen maximum zit op het aantal werkuren voor zzp’ers gaat dit niet altijd goed. Pas op voor deze valkuil, want verzuim ligt op de loer.
2. Je hebt een te laag uurtarief waardoor je te veel moet werken
Veel starters vinden het lastig om een goed uurtarief vast te stellen. Als je teveel vraagt, raak je misschien je opdrachtgever kwijt of krijg je scheve blikken. In praktijk zie je dat veel startende zzp’ers een te laag uurtarief hanteren. Het resultaat? Een te laag salaris of té veel uren waardoor je niet lekker in je vel zit.
3. Als startende zzp’er neem je teveel hooi op je vork
Als zzp’er heb je de luxe om te werken voor opdrachtgevers waar jij gelukkig van wordt. En wanneer je daar dan eindelijk aan de slag kunt, zet je je voor de volle 100% in. Pas alleen op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Voordat je het weet zit je weer in een negatieve spiraal van drukte, minder presteren en stress.
4. Je laat je leiden door de waan van de dag
Als zelfstandige moet je je eigen doorgroeimogelijkheden realiseren. Dat doe je door jezelf te blijven ontwikkelen. Het probleem? Training en bijscholing doe je in je eigen tijd, bovendien betaal je zelf de factuur. Zzp’ers in de zorg hebben de neiging om te leven in de waan van de dag. Blijf scherp op de bevoegd- en bekwaamheidseisen die gelden voor jouw beroep. Blijf daarom investeren in je kennis. Zo heb je ook op termijn een fijne carrière als zzp’er in de zorg.
5. Te weinig focus zorgt voor half werk
Ben jij ook zo’n zzp’er die overal kansen ziet? Nieuwe ideeën zijn leuk en spannend maar kunnen ook zorgen voor een gebrek aan focus. Pas op dat jouw ideeën niet ten koste gaan van de relatie met je opdrachtgevers. Parkeer jouw ideeën tot je er echt tijd voor hebt, bijvoorbeeld in de vakantieperiode.
Kunnen vertrouwen op jouw eigen kwaliteiten
Hoe fijn zou het zijn als je volledig kunt vertrouwen op je eigen kwaliteiten? Dat je jouw grenzen aangeeft en open en eerlijk je beroep kunt uitoefenen? Volgens managementexpert Stephen R. Covey is een gelukkige professional iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Zo geef je moeiteloos leiding aan jezelf en anderen.
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
Stephen R. Covey ontdekte dat effectieve professionals 7 specifieke routines beheersen. Deze gewoontes zijn universeel, ze zijn relevant voor elke leeftijd, cultuur en beroep. Wat kun jij er van leren als zzp’er in de zorg?
In zijn tijd als professor merkte Covey dat mangement boeken succes vooral verklaarden aan de hand van persoonlijke waarden. Zijn idee is dat waarden niet voldoende zijn. In zijn bestseller ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ laat hij zien dat jouw dagelijkse routines de basis zijn voor duurzaam succes.
Met deze eigenschappen kun je volgens Covey beter richting geven aan je leven en carrière. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en leert hoe je beter met je tijd en aandacht kunt omgaan. Het zijn eigenschappen die volgens mij onmisbaar zijn in de zorg.
Het model van Stephen Covey
Misschien herken je het wel. Afhankelijk zijn van een enkele opdracht is geen prettige situatie. Covey stelt dat afhankelijkheid in brede zin ten koste gaat van hoe je in je vel zit. Daarom ontwikkelde hij een model op 3 niveaus waarbij je van afhankelijk naar wederzijdse afhankelijkheid gaat.
Dit klinkt abstract, maar je zult zien dat dit model je helpt om praktische routines te ontwikkelen waarmee je gelukkiger en succesvoller bent als zzp’er in de zorg.
Van afhankelijk naar onafhankelijk
Je begint bij het begin. Op het eerste niveau ontwikkel je jezelf van afhankelijke tot onafhankelijke professional. Geef invulling aan de onderstaande eigenschappen en je zult merken van dat je minder beïnvloedbaar bent. Volgens Covey zijn dit de 3 routines die je hierbij gaan helpen:
#1 Wees proactief – Sommige zaken zijn niet te veranderen. Richt alleen aandacht op datgene wat jij wel kan veranderen. Jij bepaalt hoe je ergens op reageert en als je iets wilt, zul je dat zelf moeten regelen. De overstap van loondienst was natuurlijk een enorme proactieve stap. Je bent nu zelfstandig. Toch zul je in praktijk merken dat je nog steeds deel uitmaakt van hetzelfde zorgsysteem en dezelfde processen. Blijf jezelf daarom uitdagen om voldoende proactief te zijn.
#2 Begin met het einddoel voor ogen – Waarom ben je precies voor jezelf begonnen? Wees je bewust van welke doelen je wilt bereiken en omschrijf wanneer jij vindt dat dit geslaagd is. Met een duidelijke visie werk je effectiever en kun je makkelijker je grenzen aangeven. Omschrijf jouw einddoel en formuleer stappen om hier te komen.
#3 Belangrijke zaken eerst – Hoe lastig het ook is, laat jezelf niet teveel afleiden door de waan van de dag. Doe simpelweg geen dingen die niet bijdragen aan je doelen. Zit je niet bij de juiste opdrachtgever? Blijf dan niet aanmodderen en geef prioriteit aan het vinden van een nieuwe klus. Door te handelen op basis van je persoonlijke plan ben je onafhankelijk, ervaar je minder stress en zullen collega’s meer respect voor je hebben.
Van onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid
Met het stellen van grenzen ontwikkel je jezelf tot sterke en onafhankelijke professional in de zorg. Maar Covey stelt dat er voor duurzaam geluk en succes meer nodig is. Want door het stellen van eigen grenzen is er een risico om de connectie met jouw collega’s en opdrachtgevers te verliezen. Met de onderstaande 4 eigenschappen blijf je jezelf ontwikkelen en investeer je in jouw relaties. Zo ontstaat er een gezonde balans op basis van wederzijdse afhankelijkheid tussen jou en je omgeving.
#4 Denk win-win – Gun andere collega’s evenveel als jezelf. Erken je eigen doelen en heb oog voor de doelen van een ander. Denk na over hoe jullie allebei beter worden van een samenwerking.
#5 Eerst begrijpen, dan begrepen worden – Veel problemen ontstaan door gebrekkige communicatie. Luister eerst naar de ander zonder direct te reageren. Begrijp eerst de beweegredenen, voordat je zelf begrepen wilt worden.
#6 Synergie – Een team dat elkaar aanvult presteert beter. Zoek naar oplossingen die recht doen aan ieders wensen. Gebruik elkaars kracht om meer te bereiken.
#7 Houd de zaag scherp – Om je relaties met anderen te blijven onderhouden, is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo blijf je relevant als zzp’er in de zorg en beweeg je mee met de ontwikkelingen in de sector.
Over Lima Healthcare
Wij zijn Lima Healthcare, een online platform waar ziekenhuizen en specialisten binnen de OK elkaar vinden. Werk je als anesthesiemedewerker, operatieassistent of recoveryverpleegkundige? En denk je na over de overstap naar zzp of heb je de stap al gemaakt? Meld je dan aan voor ons platform zodat we samen kunnen kijken naar opdrachtgevers waar jij de meeste impact maakt.